Technical queries

Further selection of questions to and answers from the Members’ Advisory Panel.

Members sending queries to the Panel are requested to ensure that all relevant information is supplied - including, when
appropriate, precise details of the contract, supplementary conditions, preliminary clauses, specifications, preambles and
method of measurement. Ten photocopies should be supplied of any document (or extract) attached fo the query.

The Panel’s opinions are given ‘without prejudice’ and on the understanding that the Institute shall not be held responsible
for any consequence or liability which may arise as the result of any action taken in reliance upon such opinion.

The Editor would be glad to hear from any reader who may be able to expand on the reply given to a particular query.

Question 11/31

Measurement of Foundation Trenches

In certain situations we have been instructed by the
architect to excavate foundation trenches for mass con-
crete strip foundations to the widths shown on the sub-
structure drawings and to depths to be determined with
the Building Inspector where the sub-soil bearing
capacity is inadequate at normal depths. The top of the
mass concrete foundations is to be at a depth below
ground level of 675mm/900mm, giving a minimum of
three courses of bhlockwork and a maximum of four
courses of blockwork.

The trenches then have, of necessity, been left open
until examination had been carried out by the Building
Inspector to establish the bearing strata at that level and,
depending upon his findings, it has sometimes been
necessary to excavate deeper upon instruction, in
orderto reach a suitable soil bearing capacity.

Which clauses within the terms of the Standard
Method of Measurement apply, with specific reference
to trench widths and depths over 1.00m deep and the
concrete therein ?

Answer:

The work described should be measured separately. The
first excavation to depths shown on the drawings should
be measured normally, D10 (a) minimum widths applying
to excavation and concrete where trenches exceed 1
metre deep. The subsequent excavation to greater depths
following the building inspector's examination should
have the starting level included in the description and the
minimum widths laid down in D10 (a) should be decided
by reference to the total depth of the trench.

Question 10/41

Building-in ends of proprietary lintels

| would be grateful for your opinion as to whether the
building-in of the ends of “Dorman Long” or "Catnic”
type lintels should be measured under clause G56(b) as
building-in ends of steel sections as clause A4(h).

Answer
It is the view of the panel that "‘Dorman Long", “Catnic”
and similar proprietary lintels should be treated as
lintels and not steel sections for the purpose of measur-
ing building-in ends, i.e. it is deemed to be included with
the brickwork.

Steel sections as referred to in G56(b) are taken to
relate to British Standard sections for structural steel.
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Question 11/1

Working Space: Pre-cast concrete manholes

| would like the Panel's opinion on a dispute arising
from the interpretation of Clause D6(g)i of SMM (Metric
Edition) regarding the measurement of working space to
pre-cast concrete circular manhole rings.

The contract in question is utilising 1050mm diameter
rings at manhole depths varying from 1 metre to 5 metres.
The B/Q measures excavation to pits in stages 1.50 deep
planking and strutting curved on plan in 1.5 metre stages,
earth filling around foundations, concrete filling around
manholes (measured in cubic metres) and formwork to
sides of surround to a curve 675 mm radius (measured in
square metres).

On enquiry, it has been established that the pits have
been measured to the net size of the manhole ring (plus
150 mm all round on manholes having concrete surround)
and the formwork to sides of surrounds 675 mm radius
only measured to the face of concrete exposed in the
drain trench on either side of the manhole.

Nowhere in the Bills or preambles is it stated that
excavations are measured net or that rates should in-
cludeforany additional excavation, planking and strutting
formwork etc for working space, nor is a working space
allowance measured separately.

It is our contention that on remeasurement, working
space should be measured to these manholes in accor-
dance with D6(g)i and formwork to surrounds thus
measured to the whole of the concrete face.

Answer:

The panel was unable to agree on this query, some
feeling that the bills were correctly measured and it was
up to the contractor to allow in his rates for additional
excavation etc, others being of the opinion that working
space and formwork were measurable.

It was considered that the quantity surveyor should
have given a fuller description of the items involved
pursuant to the “Introduction” to the SMM and this
would have enabled the contractor to be sure what he
was pricing. For example, if it had been stated that the
concrete was to be poured against the excavation and
working space would not be measured, he would have
been given the opportunity to allow in his pricing for
ny additional work he deemed necessary.

As it was he could only assume that the mandatory
requirements of the SMM had been followed. The resolu-
tion of this query therefore rests on the necessity to
work outside the manhole rings in placing concrete
and/orfixing formwork.
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The instructions of the architect would be relevant
here —did he approve of concrete surround being poured
against an earth face or did he require formwork to be
used. If the latter, then working space would be measur-
able (where the formwork was over 1 m deep below
starting level of excavation). If the former, then it could
be done but would not be a very practical proposition for
any butthe most shallow manholes.

In the absence of any instructions, the contractor will
have to try to persuade the QS of the necessity to work
fromthe outside of the rings.

Question 11/26

Measurement: Foundations

Due to poor ground conditions, a variation was neces-
sary and reinforced concrete stanchion bases and con-
necting reinforced concrete ground beams were con-
structed in lieu of work measured in the Bills of Quanti-
ties, which were priced by the Contractor.

Excavations were executed to minimum widths to
accommodate the concrete foundation and blockwork
hoth sides used as formwork.

After the work commenced, the Architect issued the
following Instruction:— “"We confirm our acceptance to
your suggestion to use 75 mm thick blockwork backfilled
with sand between blockwork and excavation as per-
manent formwork to ground beams and pile caps’'.

The ground was solid clay to a depth of approximately
14 metres and the whole area was covered with a con-
crete hardstanding.

The Contractor had a copy of the soil report.

No planking and strutting was used ahove the block-
work.

No working space was excavated nor was any neces-
sary with the exception of the blockwork.

The Contractor is claiming under the SMM for working
space 0.60 metres wide both sides even though there are
the odd lengths of excavations less than one metre deep.

As a result of this claim, the Contractor requires pay-
ment for the full width (including working space) for the
tollowing items:—

1. Breaking out concrete hardstanding.

2. Consolidating and concrete blinding.

3. Hardcore filling to ground level (to comply with the

Specification).

4, Cartaway excavated material.

In addition, the Contractor claims payment for:-

5. Planking and strutting for full depth of excavations.

6. Formwork to vertical sides of concrete ground

beams and stanchion hases.

In my opinion, the foundations could have been poured
without using formwork or blockwork and minimal extra
concrete would have been required.
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| maintain that | should re-measure the works as
follows:-
1. Excavating net width of concrete foundation plus
blockwork both sides.
2. Planking and strutting sides of excavation above
blockwork.
3. Block wall as formwork and planking and strutting
with sand filling consolidated behind.
...and thus continuing with normal measurement
procedures.
It should be noted that all concrete ground beams
were 300 mm wide and 600 mm deep and concrete stan-
chion bases 1200 x 1400 x 1150 mm deep.

Answer:

Under the JCT form of contract, the SMM is obligatory
unless specific departures are noted. For the work des-
cribed in the query, the SMM lays down that the following
shall be measured:

(a) Minimum widths of excavation as described in
D10and D11.

(b) Planking and strutting to all surfaces - this is a
risk item and must be measured whether used or
not.

(c) Blockwork used as formwork as G33 (a) (vii). A
majority of the panel consider that the blockwork
is formwork within the meaning of D6 (g) and
therefore-

(d) Working space as D6 (g). (Again whether actually
executed or notisirrelevant).

(e) Backfilling and consolidating sand between block-
work and face of excavation.

The way in which the query has been put does not
make it clear exactly what the work involved is and the
enquirer himself does not seem sure as he proposes
to measure 1. net excavation plus blockwork, and 3. sand
filling consolidated behind blockwork. He is in error
when he says “working space was not excavated, there-
fore should not be measured". The rules for measuring
working space are set out in D6 (g) and do not depend
on whatis actually done.

Question 11/16

Measurement: Reinforcement: Chairs

| have a difference of opinion on the measurement of
reinforcing chairs in a reinforced concrete frame building
and | would appreciate the Institute’s guidance. The
reinforcement measured in the B of Q does not include
reinforcement chairs which were needed in the concrete
bed. Accordingly | requested same under Clause F17g
of the S.M.M. but the quantity surveyor has dismissed
this by saying spacers should have been included in
ourrates.
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Answer

This query rests on the nature of the ''chairs’—whether
they are "ordinary” spacers as F17(b) or “special”
spacers as F17(g). If the former, they should be included
in the description of reinforcement—if this has not been
done, the contractor should be paid for them. If the
latter, they are separately measurable. The SJC issued a
clarification note of this item wnich may be helpful in
deciding which clauseis applicable:—

“Ordinary spacers include any spacers inserted at the

contractor’s choice. Ordinary spacers should be given

in the description of bar reinforcement and no allow-
ance in calculating the weight of reinforcement should
be made for ordinary spacers.

Special spacers and the like also include any de-
signed spacers not at the contractor's choice. Special
spacers and the like are given in kilogrammes stating
the size."

The above opinion is given on the basis of the SMM
being applicable. It may be that the PSA specification
includes a clause indicating a departure from the SMM
in this instance and the document should be examined
to check this.

Question 11/17

JCT Contract: Date for completion: Error in
Agreement

Could you please comment on the following contractual
problem and inform us if there is case law in clarification.
An enquiry for tender is received stating a Contract
Period of 18 months. It is obvious that the project can be
completed well within this period and the contractor
qualifies his tender based on a period of 14 months. The
Housing Corporation authorised the Client to accept the
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tender based on 14 months and the Architect wrote to the
Builder accepting the tender on this basis stating dates
for possession and completion, again on a 14 month
period. The Contract Documents were prepared and
signed, in error, on the original 18 month period. Delays
occured on the project due to late receipt of Architect's
Instructions, and major variations in substructures due
to bad ground conditions. The Architect refused to
allow claims for extension of time, stating that there
was a 4-month gap between the builder's programme
and the contract completion date, and that although
the original intent, by all parties, was to complete in 14
months, all parties to the Contract had signed, albeit in
error, on the 18 month period.

Answer
Although the contract has been signed for an 18-month
period and this would normally be legally binding, it is
thought that it may be possible to have the contract
amended by illustrating that the intention ot both parties
was for a 14-month period. It is recommended that
counsel's opinion is obtained on this possibility.

However, even ifitis not possible to alter the contract,
the contractor should be able to claim for loss and ex-
pense caused by disruption to the progress of the works
as a result of the late receipt of architect’s instructions
and major variations. These should be claimed under
clauses 11(6) and 24 and it is not a condition precedent
that an extension of time shall have been granted. The
contractor should, however, have given the appropriate
notices of disruption etc. as required under the clauses
and be prepared to set out in detail his points of claim.

Reference to correction of errors is made in Hudson
(10th Edition, page 32) citing the cases ofi—

(1) Shipley UDC v Bradford Corpn (1936)

(2) CranevHegeman-Harris Inc (1939)

(3) Carlton Contractors v Bexley Corpn (1960)

(4) Earlv Hector Whaling (1961)

(5) Jocelyne v Nissen (1970).
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